Detta är ett bara ett av många sätt att göra vår psalmskatt mer tillgänglig för nya generationer. Det bästa sättet är att gå i kyrkan och återupprätta husandakten, d.v.s. att regelbundet sjunga och spela psalmer tillsammans även hemmavid. OBS! Av upphovsrättsskäl kan inte alla texter och noter publiceras på nätet än. För de psalmer jag inte kunnat återge här hänvisas till papperspsalmboken. Kommentarsfälten får gärna användas, liksom min mejladress andreas.g.holmberg[at]gmail.com
torsdag 18 februari 2010
471 Om Kristus döljes nu för dig
1. Om Kristus döljes nu för dig,
så är han dock ej borta.
Om mörk och enslig är din stig
och glädjens dagar korta,
han är dig när med ljus och tröst...
Text: Olof Arbman 1927 (40 år)
Musik: Burkhard Waldis 1553 (63 år)
[Av upphovsrättsliga skäl kan resten av texten inte publiceras här förrän 2025]
En påskpsalm skriven under en lång novembernatt! För att mångårige (till slut över 40 år!) ragundaprästen och nyblivne kyrkoherden Olle Arbman ville försöka finna några ord av tröst till sin syster, vars man just hade dött. Den framfördes för första gången vid svågerns grav den 27 november 1927, och tio år senare togs den in i psalmboken (sedan den först publicerats i diktsamlingen Stämda strängar 1933).
Ser man efter märks både november- och nattstämningen tydligt i psalmen - men den är ändå en psalm för påsktiden! "På Golgata var kampen hård, / men nära är den örtagård / där själens vän / uppstånden möter dig igen." Annars kunde den också ha stått under rubriken "Livets gåva och gräns". Eller tillsammans med Gud för dig är allting klart, också en psalm för sörjande, under rubriken "Sökande-tvivel".
Burkhard Waldis-koralen är en av dennes vackraste, men Ragunda-kantorn Kerstin Millgård Nilsson har komponerat ett fint alternativ (se kommentar nedan).
O Arbman:
Till denna psalm finns en vacker melodi skriven av kantor Kerstin Millgård Nilsson som var kantor i Ragunda då Olle Arbman gick ur tiden.
SvaraRaderaIntressant! Tack för tipset! Kerstins melodi går kanske fortfarande att få tag i - och kanske rent av lägga ut här på nätet? Måste fråga. Kanske Arbmans släktingar inte heller har något emot att jag lägger ut hela hans psalmtext på ätet.
SvaraRadera(Sorry Håkan att det tog nästan tre år innan jag svarade - men tack som sagt för kommentaren! Det var just sådana jag hoppades på när jag började lägga ut psalmer på nätet).