torsdag 18 februari 2010

423 Kom, Jesus, kom, Immanuel

1. Kom, Jesus, kom Immanuel,
ur fångenskapen lös var själ.
Ge nu åt varje syndens slav
den frihet du åt Israel gav...


Text: Latinsk 1100-talet (?) "Veni Veni Emmanuel", John Mason Neale (1818-1866) "O come, o come Emmanuel", sv. övers. Anders Frostenson 1984 (78 år)
Musik: Medeltida

[Av upphovsrättsliga skäl kan resten av texten inte publiceras här]


Ännu en av de medeltida psalmer vi fått genom Anders Frostenson är denna. Som så ofta bearbetade Frostenson sina översättningar (och originaltexter) flera gånger, och den här versionen kom endast två år före psalmboksutgivningen. Den hör därmed till Frostensons sista insatser i psalmboksarbetet.

Liksom föregående psalm torde denna ha haft svårt att finna utrymme som församlingssång - vi har ju så många andra, populärare adventspsalmer. Som körsång däremot har den nog blivit ganska känd även i Sverige, åtminstone hyfsat igenkänd. Den är dock inte svårsjungen som församlingssång heller, med sin klämmiga refräng (den hör till "var glad"-psalmerna tillsammans med Gå Sion och Vid Betlehem!).

Det är antagligen för att undvika anklagelser för s.k. "ersättningsteologi" som anslaget blivit "Kom Jesus, kom Immanuel / ur fångenskapen lös var själ" istället för "och lös ditt fångna Israel". Liksom refrängen blivit "Var glad, var glad! Immanuel / ger frihet åt var bunden själ" där Neale efter originalet har "Var glad, var glad! Immanuel / skall komma till dig, Israel!"

John Mason Neale:
John Mason Neale.jpg

3 kommentarer:

David Castor sa...

Hej.

Vill passa på att tacka för allt arbete med den här bloggen. Jag använder inför nästan varje gudstjänst, och inför den här helgen blev det bland annat den här psalmen jag lyssnade igenom. Det är en stor hjälp vid psalmvalen att kunna lyssna igenom melodi och ibland till och med sång.

Andreas Holmberg sa...

Tack David för tacket! Ibland ser jag inte kommentarerna förrän som nu efter något år (har ingen automatiskt "vidaresändning"), men det är lika roligt ändå! Roligt med uppmuntran - jag använder ju i hög grad andras arbete och youtubeklipp (tänk bara på Jens Fredborgs pianoinspelningar!) men visst har jag lagt ner en del arbete själv också!

Gud välsigne ditt arbete, David! Soli Deo Gloria!

Elise Bertilsson sa...

Instämmer - UNDERBAR blogg.