torsdag 18 februari 2010

426 Hör du rösten

A-melodi:


B-melodi:


1. Hör du rösten?
Ser du mannen?
Där vid stranden står Johannes...Text: Karl Sundén 1970 (28 år)
Musik: a) Ingmar Milveden 1970 (50 år)
b) Karl-Olof Robertson 1980 (62 år)

[Av upphovsrättsliga skäl kan varken noterna eller resten av texten publiceras här än]


En psalm som ligger i den verkliga psalmbotten, trots att den passar som hand i handske både på Johannes Döparens dag (Annandag Midsommar) och Tredje söndagen i advent. Kanske b-melodin (som så ofta) är den mer lättsjungna, men det hjälps inte: talet 426 står sällan på psalmnummertavlorna i vårt land.

Kanske är inte själva texten - av den unge Karl Sundén - så inspirerande heller. Men den orimmade dikten får in Johannes Döparens namn på ett stunsigt sätt, och varje vers har en refräng som lyder: "Tag hans rop om bättring till dig: Herren kommer snart." 

Och psalmen får nog ändå betraktas som ett rätt originellt och tematiskt välbehövligt tillskott till psalmboken, ett tillskott som redan från början hamnade lite i bakvattnet och därför sedermera slentrianmässigt betraktats som svårsjunget ("den har ju aldrig blivit sjungen", typ). Likt många nya psalmer har den kanske för få verser (fyra) för att melodin riktigt ska hinna "sätta sej" - sju-åtta verser av denna ringa längd hade inte varit fel.

Men våga prova!

Johannes Döparens huvud på ett fat:

Inga kommentarer: