torsdag 18 februari 2010

422 O du som himlens stjärnor tänt


1. O du som himlens stjärnor tänt
och ljus bland dödens skuggor sänt,
för dig, vår Frälsare, vår Gud...Text: Latinsk text 800-talet "Creator alme siderum", Anders Frostenson 1966 (60 år), jfr Missionspsalmboken "O du som skapat stjärnors här"
Musik: Medeltida hymnmelodi

[Av upphovsrättsliga skäl kan resten av texten inte återges här än]


Denna gamla adventspsalm hör troligen inte till de mest sjungna i vårt land - men sett över tid och rum har den nog sjungits mycket mer än våra inhemska "Bereden väg" och "Hosianna, Davids Son". Inte minst på originalspråket latin ("Creator alme siderum"), jfr Youtube-klippet överst! Men Anders Frostenson förtjänar stort tack för att han försvenskat åtskilliga latinska hymner genom åren, till en början för bruk i olika utgåvor av Tidegärden, men sedan också för psalmboken (flera medeltidspsalmer hör till de värdefullaste nytillskotten 1986!).

Psalmen liknar "Gå Sion, din konung att möta" såtillvida som den ger en exposé över hela frälsningshistorien och slutar vid Jesu återkomst, hans "andra advent". Den passar alltså lika bra att sjunga andra adventssöndagen som första, och då är det ju som regel mer gott om plats, både i kyrkbänkarna och i psalmvalslistan.

Melodin är inte alls svår, i varje fall inte i den rätt regelbundna version vi har i psalmboken. Jag uppfattar den som en sorts femtakt, men av någon anledning brukar vi aldrig ange denna taktart i Sverige. Finnarna har dock ingen fördom mot 5/4 och jag väljer här att följa deras exempel. Medeltida hymner har oftast inte någon regelbunden taktart. Men den här - eller den här versionen - har det absolut.

Inga kommentarer: