onsdag 17 februari 2010

520 O Herre, i dina händer1. O Herre, i dina händer
min kärlek, min ensamhet,
det vackraste som jag känner...


Text: Viola Renvall 1933 (28 år)
Musik: Sulo Salonen 1955 (56 år)

[Av upphovsrättsliga skäl kan varken noterna eller resten av texten publiceras här än, men i 1986 års finlandssvenska psalmbok står den som nummer 341 och är där utlagd på nätet i sin helhet!]


Viola Renvall var lärare i svenska och historia i Tammerfors och Pargas. Hon gav ut 14 diktsamlingar + 3 urvalssamlingar. Samt 5 sagoböcker!

Ovanstående psalm hör till hennes ungdomsverk - hon skrev den som 28-åring året efter sin fil mag-examen och två år innan hon gifte sej med Hjalmar Krokfors. Den är en slags överlåtelsebön som till en början kan verka dyster men i grunden präglas av förtröstan och tillit. Den har ett visst släkttycke med Jeanna Oterdahls O du som ser, o du som vet, skriven i samma ålder men en generation före.

Kompositören Sulo Salonen, finlandssvensk trots sitt finskklingande namn, lyckades ge texten en rask och lättsjungen melodi, som under 50- och 60-talen ledde den in i många ungdomskretsar både i Finland och Sverige. Den har väl på senare år sjungits mindre, men hör fortfarande till psalmbokens finaste bönetexter.

V Renvall:
Bildresultat för Viola Renvall bilder

Inga kommentarer: